Dienst Onthaalgezinnen Brasschaat


Ga naar de inhoudsopgave

Missie en Visie

Missie

De dienst voor onthaalgezinnen van Brasschaat werd opgericht in 1976 en was toen één van de eerste in Vlaanderen. Toen, als één van de pioniers, in een tijdsgeest waar het zeker niet vanzelfsprekend was om kinderen buiten “familieverband” op te vangen. Nu is deze vorm van opvang niet meer weg te denken in het kinderopvanglandschap en een noodzakelijk iets voor jonge gezinnen.
De dienst voor onthaalgezinnen is een vzw die erkend is door Kind en Gezin en gesubsidieerd wordt voor 193 plaatsen. Deze erkende, gesubsidieerde plaatsen blijven behouden bij een bezetting van minstens 70% en komt overeen met een personeelskader van min. 1.75 VTE.
Er zijn 2 dienstverantwoordelijken in dienst de elk 23 u per week werken en 1 dienstverantwoordelijke die 22u per week werkt.
De dienst voor onthaalgezinnen organiseert kleinschalige opvang, in gezinsverband, bij onthaalouders thuis en dit gedurende 220 kalenderdagen per jaar, 10 u per dag.
De aangesloten onthaalouders bieden dagopvang voor baby’s en peuters en buitenschoolse opvang voor kinderen tot het einde van de basisschool. De opvang is bedoeld voor ouders die beiden uit werken gaan. Opvang tijdens specifieke situaties zoals studies, opleiding, sociale situatie in een gezin, .... kan eventueel ook. Ouders die niet woonachtig zijn in Brasschaat zijn evenzeer welkom.
De dienstverlening wordt gerealiseerd door een team van gemotiveerde en geschoolde medewerkers die instaan voor het aanwerven en begeleiden van de aangesloten onthaalouders. De kwaliteit van de dienstverlening wordt bepaald, verbeterd en bijgestuurd door het voeren van een kwaliteitsbeleid.
Het is tevens de opdracht van de dienst om steeds een open klimaat te creëren waarin communicatie centraal staat. De onthaalouders, de ouders, het kind en de dienst zijn hierin volwaardige partijen.
De Raad van Beheer draagt als een goede huisvader zorg over de beschikbare middelen, tijd, personeel en ruimte.

Visie

Visie op het aanbieden van een optimaal pedagogisch beleid aan de kinderen.
De dienst voor onthaalgezinnen organiseert kinderopvang in gezinsverband bij onthaalouders thuis. Door de kleinschaligheid van deze opvang en de persoonlijke eigenheid van elke onthaalouder bieden wij opvang die zoveel mogelijk aansluit bij de wensen en verwachtingen van de ouders.
Elk kind is welkom en krijgt de nodige individuele aandacht zodat het zich ‘thuis’ voelt en zich kan hechten aan een vertrouwd persoon. Door het aanbieden van gestructureerde dagdagelijkse activiteiten ijveren we ervoor dat er vertrouwen en geborgenheid wordt geboden aan het kind.
Kwaliteitsvolle opvang is voor ons: zorgen voor de dagelijkse behoeften van het kind en het bieden van optimale ontplooiingskansen met respect voor ieder individu.
In de dagelijkse opvangorganisatie streven we ernaar om een warm, kindvriendelijk en veilig nest te creëren. Ook het respecteren van de individuele draagkracht van elk kind staat bij ons hoog in het vaandel. Kinderen met specifieke noden of medische problemen krijgen dan ook de passende zorg en aandacht.
De huidige arbeidsmarkt verwacht veel flexibiliteit van de werknemers. Dit heeft ook zijn weerslag op gevraagde opvanguren. Sommige onthaalouders kiezen bewust om aan deze vraag tegemoet te komen en bieden ook opvang op vroege en late opvanguren of in het weekend. Voor deze kinderen is de huiselijke sfeer die onze opvang biedt zeker zo waardevol.

Visie op de samenwerking met de gezinnen.
Vanaf de eerste opvangvraag proberen we de ouders te respecteren in hun ouderrol. Het kind is voor hen immers hun dierbaarste bezit dat ze moeten toevertrouwen aan een vreemd persoon.
Wederzijds basisvertrouwen tussen onthaalouder en ouder is noodzakelijk maar ruggespraak met de dienst blijft vereist. De dienst zorgt er dan ook voor dat ouders voldoende geïnformeerd worden en betrokken worden bij de werking.
Ook de gezinnen die opvang zoeken voor hun kind met specifieke zorg genieten onze bijzondere aandacht en kunnen rekenen op een goede samenwerking.
Het afgesproken opvangplan wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst tussen ouders en onthaalouder.


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu